search what u want

Wednesday, June 4, 2008

PENGIRAAN DIET

Langkah Pertama : Pengukuran Indeks Jisim Tubuh

Status berat seseorang boleh ditentukan dengan menggunakan pengukuran

Indeks Jisim Tubuh (Body Mass Index)

BMI = Berat (kg)______

Tinggi (m) x Tinggi (m)

Klasifikasi berat dengan pengukuran BMI :

Kelas

BMI (kg/m²)

Kurang berat

<>

Normal (berat badan unggul)

18.5 – 24.9

Berat badan berlebihan

> 25.0

Pra-obes

25.0 – 29.9

Obes Kelas 1

30.0 – 34.9

Obes Kelas 2

35.0 – 39.9

Obes Kelas 3

> 40.0

Sumber WHO (1998) : Klasifikasi berat dengan BMI

Langkah 2 : Pengiraan Keperluan Tenaga Harian

Jadual : Kaedah pantas untuk mengira keperluan tenaga harian orang dewasa berbanding dengan tahap aktiviti dan berat badan

Tahap Aktiviti

Faktor (Kcal/kg/sehari)

Berat badan

Berlebihan

(overweight)

Berat badan normal

(Ideal)

Kurang berat badan

(underweight)

Sedentari

20 – 25

30

35

Sederhana

25 – 30

35

40

Berat

30 - 35

40

45

Formula : Tenaga = Faktor (tahap aktiviti) x berat badan (kg)

i) Untuk BMI = 18 – 30, gunakan berat badan sekarang.

ii) Untuk BMI > 30, gunakan berat badan ideal pada BMI = 22

Langkah 3 : Contoh Menu

Setelah jumlah keperluan tenaga harian dikira, contoh diet harian boleh dirujuk berdasarkan menu bergambar dari sumber rujukan berikut :

i. Atlas Makanan: Saiz Pertukaran dan Porsi Atlas Of Food Exchanges & Portion Sizes . Dr Suzana Shahar et al.UKM, 2002.

ii. Komposisi Zat Dalam Makanan Malaysia Nutrient Composition of Malaysian Foods. Tee E Siong et al. Institute for Medical Research, Kuala Lumpur 1997

Pengambilan makanan perlulah diagihkan samarata sepanjang hari bagi mencapai kawalan glukos yang baik dan mengelakkan hipoglisemia.

Bagi mereka yang mempunyai berat badan unggul, corak hidangan terdiri daripada 3 hidangan utama (sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam) dengan 2 – 3 snek tambahan (minum pagi, minum petang atau ‘supper’)

Diet 1,200 KiloKalori Diet 1,500 Kilokalori Diet 1,600 Kilokalori Diet 1,800 Kilokalori Diet 2,000 Kilokalori

DIET DIABETIK 1,200 kilokalori

Sampel menu 1,200 kcal; Karbohidrat = 165 g (55%); Protein = 45 g (15 %);

Lemak = 40g (30 %)

Sarapan pagi (7.00 – 8.00 pagi) :

a). Roti jagung – 2 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 6 keping

ATAU Mee/Mee Hoon/Kway Teow – 1 cawan

ATAU Bijirin – 6 sudu makan

b). Margarin polyunsaturated – 1 sudu teh

c). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + tea/coffee

Minum pagi (10.00 – 10.30 pagi) :

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

Makan tengahari (12.00 – 1.30 petang) :

a). Nasi Putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – ¾ cawan

b). Ikan/Ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul kecil (60 gram)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan tengahari = 2 sudu teh


Minum petang (3.30 – 4.00 petang) :

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Margarine polyunsaturated – 1 sudu teh

c). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + tea/coffee

Makan malam (6.30 – 8.00 petang) :

a). Nasi putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – ¾ cawan

b). Ikan/Ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul kecil (60 g)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan malam = 2 sudu teh

Minum malam (10.00 – 10.30 petang) :

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

Balik ke menu

DIET DIABETIK 1,500 kilokalori

Sampel Menu 1,500 kcal ; Karbohidrat = 206 g (55%); Protein = 56 g (15 %); Lemak = 50g (30%)

Sarapan pagi (7.00 – 8.00 pagi)

a). Roti jagung – 2 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 6 keping

ATAU Mee/Mee Hoon/Kway Teow – 1 cawan

ATAU Bijirin – 6 sudu makan

b). Margarine polyunsaturated – 2 sudu teh

c). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + tea/coffee

Minum pagi (10.00 – 10.30 pagi) :

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

Makan tengahari (12.00 – 1.30 petang)

a). Nasi putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – 1 ½ cawan

b). Ikan/ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul sederhana (70 gram)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan tengahari = 2 sudu the

Minum petang ( 3.30 – 4.00 petang) :

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Margarine polyunsaturated – 1 sudu teh

c). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + Tea/Coffee

Makan malam (6.30 – 8.00 malam)

a). Nasi Putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – 1 ½ cawan

b). Ikan/Ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul sederhana (70 gram)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan malam = 2 sudu teh

Minum malam (10.00 – 10.30 malam)

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

Balik ke menu

DIET DIABETIK 1,600 kilokalori

Sampel Menu 1,600 kcal; karbohidrat = 225 g (55%); Protein = 60 g(15 %); Lemak = 53 g (30%)

Sarapan pagi (7.00 – 8.00 pagi) :

a). Roti jagung – 2 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 6 keping

ATAU Mee/Mee Hoon/Kway Teow – 1 cawan

ATAU Bijirin – 6 sudu makan

b). Margarine polyunsaturated – 2 sudu teh

c). Telur – ½ biji

ATAU Ikan/Ayam – ½ kotak mancis

ATAU Keju – 1 keping

d). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + Tea/Coffee

Minum pagi (10.00 – 10.30 am) :

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

Makan tengahari (12.00 – 1.30 petang)

a). Nasi Putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – 1 ½ cawan

b). Ikan/Ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul sederhana (70 g)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan tengahari = 2 sudu teh

Minum petang (3.30 – 4.00 petang) :

a). Roti jagung – 2 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 6 keping

b). Margarine polyunsaturated – 2 sudu teh

c). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + Tea/Coffee

Makan malam (6.30 – 8.00 malam) :

a). Nasi Putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – 1 ½ cawan

b). Ikan/Ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul sederhana (70 g)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan malam = 2 sudu teh

Minum malam (10.00 – 10.30 petang) :

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

Balik ke menu

DIET DIABETIK 1,800 kilokalori

Sample Menu 1,800 kcal; karbohidrat = 248g (55%); Protein = 67.5 g (15 %); Lemak = 60 g (30 %)

Sarapan pagi (7.00 – 8.00 pagi)

a). Roti jagung – 3 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 9 keping

ATAU Mee/Mee Hoon/Kway Teow - 1 ½ cawan

ATAU Bijirin – 9 sudu makan

b). Margarine polyunsaturated – 2 sudu teh

c). Telur – ½ biji

ATAU Ikan/Ayam – ½ kotak mancis

ATAU Keju – 1 keping

d). Susu Tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + Tea/coffee

Minum pagi (10.00 – 10.30 pagi)

a). Roti jagung – 1 ½ keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 4 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

Makan tengahari (12.00 – 1.30 petang)

a). Nasi Putih/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – 1 ½ cawan

b). Ikan/Ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul besar (80 g)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Minum petang (3.30 – 4.00 petang)

a). Roti jagung – 2 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 6 keping

b). Margarine polyunsaturated – 2 sudu teh

c). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + Tea/Coffee

Makan malam (6.30 – 8.00 malam) :

a). Nasi putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – 1 ½ cawan

b). Ikan/Ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul besar (80g)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan malam = 2 sudu the


Minum malam (10.00 – 10.30 malam)

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

Balik ke menu

DIET DIABETIK 2,000 kilokalori

Sampel Menu 2,000 kcal; Karbohidrat = 275 g (55%); Protein = 75 g (15 %); Lemak = 67g (30%)

Sarapan pagi (7.00 – 8.00 pagi)

a). Roti jagung – 3 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 9 keping

ATAU Mee/Mee Hoon/Kway Teow – 1 ½ cawan

ATAU Bijirin – 9 sudu makan

b). Margarine polyunsaturated – 2 sudu teh

c). Telur – 1biji

ATAU Ikan/Ayam – 1 kotak mancis

ATAU Keju – 2 keping

d). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + Tea/Coffee

Minum pagi (10.00 – 10.30 pagi)

a). Roti jagung – 2 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 6 keping

b). Margarine polyunsaturated – 1 sudu teh

c). Air kosong/tea/coffee tanpa gula – 1 gelas

Makan tengahari (12.00 – 1.30 petang)

a). Nasi putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – 1 ½ cawan

b). Ikan/ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul besar (80g)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan tengahari = 2 sudu teh

Minum petang (3.30 – 4.00 petang)

a). Roti jagung – 2 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 6 keping

b). Margarine polyunsaturated – 1 sudu teh

c). Susu tepung (skim/rendah lemak) – 2 sudu makan + Tea/coffee


Makan malam (6.30 – 8.00 malam) :

a). Nasi putih/Mee/Mee Hoon/Kway Teow/Laksa – 1 ½ cawan

b). Ikan/Ayam (masak kurang lemak/tanpa kulit) – 1 ketul besar (80g)

c). Sayur daun – 1 cawan

d). Buah – 1 potong/1 biji sederhana

e). Air kosong

Penggunaan minyak untuk makan malam = 2 sudu teh

Minum malam (10.00 – 10.30 malam) :

a). Roti jagung – 1 keping

ATAU Biskut Krim Kraker – 3 keping

b). Air kosong/Tea/Coffee tanpa gula – 1 gelas

No comments: